tisdag 10 april 2012

Skolan är färdig!



Det känns högtidligt att se det i skrift - men faktum är att nu är skolan i Lupapa färdig! Sedan några veckor tillbaka är den nybyggda skolan, Lupapa Primary School, fylld av barn och ungdomar, skratt och en stark längtan efter att få lära.

Så här skriver Ingemar Andersson, som funnits med i arbetet ända sedan starten: "Det är en glädje att skolan är klar! Det betyder så mycket för barnen. Vi kommer att kunna ta emot 400-500 elever framöver."

Ingemar lyfter fram alla de krafter som funnits med för att förverkliga drömmen om skolan i Lupapa, Sydsudan - inte minst Pingst Jönköping och Erikshjälpen (hela listan ser du till höger).

Kajsa-Lena Sköld, som flera gånger besökt Lupapa och bidragit mycket med sitt pedagogiska kunnande, berättar mer:
"Undervisningen på Lupapaskolan började alltså med skolårets start nu 2012 i helt nya byggnader! Det känns fantastiskt att ha sett den ringa begynnelsen och att nu stå framför en färdig skola. Exakt hur många barn som är inskrivna var inte klart när vi var där. Det var bara andra eller tredje skoldagen, men skolan rymmer fullt utbyggd cirka 400 elever, 50 i varje klass, fler i de lägre klasserna och sen blir det färre. Nästa läsår har man fullt ut 8 klasser."

Vid besöket fick Kajsa-Lena tillfälle att vara med och lyssna på undervisningen i klass sju. "Det var intressant att se hur läraren verkligen försökte att interagera med klassen. Jag tycker att det är en skillnad sedan tre år tillbaka. De nya lärarna som har utbildning från t ex Arua i Uganda har en liten annan stil, mer elevtillvänd. Vi var också inne i en annan klass. Där hade läraren förberett sig ordentligt med illustrationer på tavlan och en lektionsplan", berättar Kajsa-Lena.




Vägen fram till den färdiga skolan har varit lång, och stundtals krokig (gå gärna tillbaka till bloggens början och följ processen från början till slut), men sammantaget visar den på vikten av ett långsiktigt engagemang! Allt förändringsarbete måste vila på en insikt om att villkoren i de länder där vi arbetar alltid ser olika ut. Sydsudan har en historia av inbördeskrig och våld, sakta växer ett nytt samhälle fram. Här vill vi finnas med - och fortsätta att visa "hjärta för Sudan"!

Än en gång - ett stort tack till alla som på ett eller annat sätt funnits med i arbetet för en skola i Lupapa!
(Jag som arbetat med bloggen heter Cecilia Hjorth Attefall. Har du några frågor vad gäller innehållet på bloggen, är du alltid välkommen att kontakta mig på cecilia.attefall@gmail.com)




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar